Pages

Search This Blog

Wednesday, July 6, 2011

TEKA SUKA-SUKA. HADIAH PULUHAN RIBU MENANTI.

Cuba teka gambar apakah ini? Ianya sejenis makanan buatan Malaysia. 
Seorang pemenang yang meneka dengan tepat dan cepat 
akan memperolehi Hadiah Import 
bernilai berpuluh-puluh Ribu.
Hah?? 
Nilainya Puluhan Ribu?? 
Hadiah apa tu?
Beg LV?
Puluhan Set Pinggan Mangkuk Queen Anne?
*
*
*
Sabar-sabar.
Hadiahnya bukan berharga puluhan ribu dollar atau ringgit.
Hadiah nya bernilai
RP32,500
Ya...RP32,500 
(RP bukan RM, ok) 
Maaf, Ate hanya Jutawan Rupiah bukan Jutawan Ringgit macam Tomok suami Ayu tu.
Hadiah tersebut adalah (Lihat Video di bawah ini): 
Keripik Singkong KuSuka Perisa Udang Saos Padang.  
Ate pun tak pernah cuba lagi perisa ni. Biasa, Ate makan perisa Ayam Lada Hitam, Barbeque dan Keju Bakar. Keluarga Ate suka sangat makan KuSuka especially budak kecik 2 Bujang Senang tu. Tapi oleh kerana makanan ringan tak berapa elok buat anak-anak (anak-anak jer ke??) so tak de lah Ate dan kakak-kakak Ate beli sentiasa bila balik dari Jakarta atau Bandung. Ini pun Ate kirim kat anak sedara (yang kebetulan balik bercuti beberapa hari lalu), pasal dah janji nak beri GB teman blogger yang dah pun mendengar tentang kesedapannya dari Cik Ceria. Ate suruh beli 1 sahaja, perisa Keju Bakar tapi di belinya lebih. Sebelum tu beberapa minggu yang lalu anak sedara Ate Wak Jon dah bawak berpeket-peket yang kecil sebagai ole-ole buat 2 Bujang Senang dan adik-adik di Malaysia (2 packet Ate paw ngendeng buat Cik Ceria). Sebenarnya harga KuSuka tu kalau di Supermarket atau Giant Indonesia tak de lah semahal tu. Tapi bebudak ni malas nak keluar cari, so di beli aja di airport. Itu yang jadi berpuluh-puluh Ribu, sehingga berpeluh-peluh Ate nak membayar nya :D. Ok lah berbalik kepada hadiah meneka Gambar di atas, pemenang juga akan menerima satu beg Shopping (Woven Bag-Graphic Design by Cik Ceria). Warna Merah Bergaya lagi. Ate Suka. Ku Suka..Kau Suka? Kalau suka jom cepat-cepat teka. Waktu tamat Meneka Jam 6 Petang ini. Jom...Ramai-ramai kita Teka Suka-suka. 
*******
Tidak ada kesia-siaan bagi orang yang selalu mencuba. 
Untuk menjadi orang yang berjaya ATAU gagal,
sama-sama memerlukan waktu.
Orang yang tidak menggunakan waktunya
untuk berjaya, sedang menggunakan waktunya
untuk menggagalkan dirinya sendiri.
Resepi Adunan SHL & MT
Tambahan Clue: Makanan ini tidak berat macam Ate.

28 comments:

  1. Ate..
    serupa dgn bujal..
    nampak macam roti canai terhangus...

    ReplyDelete
  2. lempeng hangus... teringat lagu lempeng hangus nyanyian arwah acik spin kot.. tak ingat pulak

    ReplyDelete
  3. roti nan yang sedikit hangus (extended version)- tapi kalau tak betul pun kita boleh dapat kusuka tu kan? ;)

    ReplyDelete
  4. Hahaha..Ko mmg ngelat Meow.

    Anda di benarkan menjawab beberapa kali sebelum jam 6.

    ReplyDelete
  5. heheheh..akak..tu kuih ape ek..ala yg ada kelapa tu..kuih xingat nama..tp putih2..kuih tradisional..ala lupe nama...hehhehe

    ReplyDelete
  6. roti nan versi hangus...sy rasa betol sbb sy suka mkn roti nan..!

    ReplyDelete
  7. nampak macam keropok goreng hangus...:)

    ReplyDelete
  8. saya dah bagi alamat kat email. dapat tak? ngeeee~

    ni saya nak teka. kalau betul boleh dapat lebih kan? ngeee~

    *capati kah?

    ReplyDelete
  9. lempeng yg terhangus cikit huhuhhhh

    ReplyDelete
  10. huhuhu...cam best jer...
    rasenyer macam kuih dangai...kuih tradisional org melayu...tapi x sure le betul ke tak...kepek tu...mcm best...leh campak kt sini sepeket...hahhaahha............

    ReplyDelete
  11. alah...bpeluh nk jwb nih...nmpak mcm kuih yg hmpir hangus tp nggak pasti lah plak. ok kita teka roti canai hangus. muktamad!

    ReplyDelete
  12. Macam kuih dangai pun ada, macam keropok hangus pun ada!

    ReplyDelete
  13. makanan ringan eh..keropok ikan..tp sedikit hangus.. ;)

    ReplyDelete
  14. Lempeng kelapa hangus.....akk nak adiahhhhhhh Ann..nak kripik singkongkong tu....

    ReplyDelete
  15. alahai sory kakNo tak dapat pk lagi la ate..maklumle kepala duk tingtong lg nih kes angkut barang2 hehe..cuma nk ucap semoga berjaya kepada pemenang..

    ReplyDelete
  16. capati lambat dibalik-balikkan...ko tengok cerita korea...lepas tu larutt....tengok-tengok hangus...wahh panjang jawapanku...

    ReplyDelete
  17. semua jawapan di atas..he he he

    ReplyDelete
  18. Terimakasih kepada semua teman blogger yang cuba menjawab Teka-teka suka. Yang berjaya tahniah. Yang belum berjaya, cuba di lain kali. Insyallah ada rezeki pasti tak ke mana.

    ReplyDelete
  19. @Cik Ceria: Akak tau maksud awk, tp bkn awk tak tau akak ni..tau makan jer, kalau nama2 kuih apa tah lagi tradisional failed. Tapi HANTU KAK LIMAH telah menjawab soklan awak tu...kue dangai.

    ReplyDelete
  20. @GB: Akak dah jumpa mail yg awk beri address awk tu. Nanti akak pos kan masa akak nak pos hadiah yang di menangi oleh anntaj sekali.

    (Mujur awk jawab salah, kalo tidak 2 bungkus beso KuSuka awk bedal...ngeee)

    ReplyDelete
  21. @Qaseh Johanna & SSL: Sayang tiada hadiah utk org yg cukup berkeyakinan spt anda berdua. Ate suka dg 'Semangat Keyakinan' anda :)

    ReplyDelete
  22. @Geraugebang: Ate dah tobat lah.. Dah lama tak tengok citer Korea. Kali terakhir tengok citer 3 Sisters kat Sepang, itupun....tak sampai 2 minggu lalu. Hahaha....tobat bermusim.

    Sblm pose ni kita nak pegi opis Kak Gerau. Belanja kita makan....;)

    ReplyDelete