Pages

Search This Blog

Friday, June 24, 2011

JUMAAT ITU HARI BEST, LHO.

Assalamualaikum wr wb
Salam di hari Jumaat yang berkah.
Jumaat adalah hari kerja yang paling BEST.
kerana waktu rehat makan siangnya panjang.
Jumaat Best kerana ia adalah hari untuk berbelanja tingkap (Window shopping) bagi para wanita.
Jumaat Best kerana ia adalah hari makan siang special 
kerana ada gerai mingguan yang hanya di jual pada hari Jumaat di hadapan masjid-masjid.
Jumaat juga Best kerana ia adalah hari makan pisang free di kebanyakan restoren.
 Sup Tulang Best
 Kopi O Ais Kaw Best
 Nasi + Ikan Bakar Best
 Abang Best
(Semua 'abg2' di restoren ini best kerana pandai melayan pelanggan)
 Gulai Kawah Best
 Tidur pas makan memang Best.
(Adakah ini kategori makan berlebihan??)
Atau ini mode orang kalau mendengar khutbah Jumaat?
 Model Free Best dari Anyer
Restoren Nasi Kerabu Ketereh Best di Bandar Enstek, Nilai.

Semua makanan best, tak boleh cakap tak best, kerana Abu hurairah r.a, pernah cerita: "Rasulullah SAW tidak pernah mencela makanan walaupun sekali.
(HR.Bukhari)
Jadi...Apakah kaitan Jumaat Best dengan hadis dan photo-photo di atas?
Jangan tanya Ate, kalau anda bijak, perah sikit otak, fikirlah sendiri...
Setiap sesuatu itu pasti ada kaitannya.
Kalau tidak, tak kan Ate lontarkan di sini.
Ceh..alasan. Sebenarnya Ate pun tak tau cam ne nak relate. Kalau exam pasti fail pasal terkeluar tajuk.
***********
“Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan.” (Q.S. Al-A’raf, 7 : 31)

36 comments:

  1. Ate...
    jumaat hari yg menggembirakan aisyah...
    sebab sabtu ahad.. tak sekolah dan ibu dia tak dialysis...
    *nak cubalah gulai kawah bandar enstek nilai....

    ReplyDelete
  2. Tak pernah pergi Bandar Enstek walaupun selalu dengar.. Banyak kedai makan best tak?

    ReplyDelete
  3. bestnya jumaat... dapat tido lama waktu rehat...

    ReplyDelete
  4. pipi budak kecik tu dah makin rupa pipi kak lin... syabas! :D

    ReplyDelete
  5. Jumat Best... karena disela-sela hari jumat terdpat waktu yang apabila kita berdo'a akan diijabah Allah

    ReplyDelete
  6. Dah lama tak dapat makan gulai kawah yang best. ;-)

    ReplyDelete
  7. kedai gulai kawah kat sini dah tutup..haishhh!

    ReplyDelete
  8. di tpt kerja ku hari jumaat sama je seperti hari lain. takder rehat panjang dan takder makanan yang best.. makanan untuk perut kenyang sebelum habis waktu keje adalah..

    tapi jumaat tetap hari yang best sebab esok cuti.. syoknyer...

    ReplyDelete
  9. hr jumaat ini tak best =(
    sbb luse dh kene fly balik
    kembali ke pangkuan mak buyungs sekampungs.
    T_T

    ReplyDelete
  10. First time nampak wajah ate. itu ate ke?cik ina dah lama tak jumpa gulai kawah.

    ReplyDelete
  11. itu ate ke anyer?

    emm..maksudnya kita kena mensyukuri nikmat dpt mkn best-best..suasana aman damai..kalau kt negara yg bergolak jgn kata makan best nk hidup hari-hari pon dah susah..

    ReplyDelete
  12. Ate... biar betul banyaknya makan? Macam tak percaya je kakak kalau makan sendiri. Hehehe....

    ReplyDelete
  13. tukang makan tu comellah! ehem!

    ReplyDelete
  14. jumaat best sbb esoknya tak payah ngadap kerja..

    ReplyDelete
  15. Jumaat best bila tak kerja hari Sabtu . Jadi tak best bila kena kerja.. macam hari ni selang seminggu.
    huhu..

    ReplyDelete
  16. @Ibu & Abah: Bukan Aishah jer menanti2 ari Jumaat pasal esok nya dan Ahad cuti. Kita yg dah tua pun sama kan kak?

    Sedap juga gulai kawah dia kak. Tapi Ate lebih suka yang ada batang pisang style org utara.

    ReplyDelete
  17. @Pizli: Ate pun baru first time pergi. Itu pun Kakak yg tinggal di Salak Tinggi bawa.

    ReplyDelete
  18. @nm02: Tidor di waktu tengahari kat opis mmg best.

    ReplyDelete
  19. @KOG: A'ah lah pipi budak tu dah macam leelin.

    ReplyDelete
  20. @Maryulisman: So, Jumaat harus banyak berdoa ya?

    ReplyDelete
  21. @KakCiK: Peminat Gulai kawah ke kak?

    ReplyDelete
  22. @MakDaraTerdiva: So, tak dapat makan lagi lah ya? Syiannya.

    ReplyDelete
  23. @Ratu Kebaya: Tak best nya tempat keja awk... hehehe.

    ReplyDelete
  24. @Puding Karamel: Yey yey..dia kena balik 'kampung' (sambil senyum jahat..)

    ReplyDelete
  25. @Cik Ina: Alaa Cik Ina tu bukan Ate pasal:
    1. Dia terlalu muda baru 17 tahun.
    2. Badan Ate 2 kali ganda dari dia :)

    Tu anak sedara Ate.

    ReplyDelete
  26. @Rina: Tu ank sedara Ate belajar di Anyer, Indonesia.

    Yup..susah senang harus sentiasa syukur.

    ReplyDelete
  27. @Kak Zakie: Hehehe tak lah..tu kami makan berempat.

    ReplyDelete
  28. @Norh: Yaaa..Jumaat best psl besoknya tak yah keja.

    ReplyDelete
  29. @Azrina: Ohhh..ni mesti kes keja Sabtu 2 minggu sebulan.

    ReplyDelete
  30. kat Cosmopleks BBST pun ada Restoran Ketereh ni..dia punya sup urat keting memang power...jumaat lepas akak pegi nilai square..temankan member cari kain..sudahnya akak terbeli juga 2 pasaang..sgt lah murahnya.

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum. Ceria betul ana tgk blog niii...seronok...

    anyway, salam ukhuwwah fillah ye...jumpa link ni melawat belog akak puding karamel.

    ReplyDelete
  32. ada tanya tak brp harga sekawah tue heheheeee

    ReplyDelete
  33. @Nyanyi sunyi: Ohh..Restoren ni ada banyak cawangan ek?

    Hahaha..'Terbeli' suatu perbuatan yang tidak disengajakan ;).

    ReplyDelete
  34. @Mylittlepencil:Jzkk pencil kecil karena sudi singgah. Salam ukhwah fillah.

    ReplyDelete
  35. @Sahrom: Murah aja harga dia..satu plastik tu RM5. Sup dia pun sama. Ok lah boleh makan untuk 3 orang (bagi yg tak kuat mkn mcm Ate...hehehe. Ate tk kuat mkn?? Tlg jgn percaya fakta itu)

    ReplyDelete