Pages

Search This Blog

Wednesday, September 28, 2011

BERSIARAN LAGI DI HARI TERAKHIR SYAWAL

Assalamualaikum wr wb. 
Apa khabar teman-teman dan para pembaca yang di rahmati Allah? Moga semuanya senantiasa berada dalam keadaan sihat dan bahagia di samping keluarga. Ate kembali bersiaran lagi setelah lama menyepi dari dunia blog. Hari ini, di petang yang redup dan sungguh mendamaikan ini, tetiba saja, ate terasa nak update blog. Sebenarnya ramai dah bertanya kenapa lama Ate tak update (2, 3 org bertanya kira ramai jugak lah kan, hehehe). Nak kata busy tak de lah se busy mana pun, walau masa minggu pertama raya tu memang sibuk dengan kenduri kahwin adik bongsu Ate (Acu), minggu kedua jalan-jalan beraya meraikan anak-anak sedara yang masih bercuti dan minggu ketiga pulak bantu Kak Bayu buat catering open house, pas tu tak ada apa-apa pun project. Tapi tah lah, rasa macam liat aja nak update bila dah lama bercuti raya. 

Oh ya sebut pasal raya, hari ni hari akhir bulan Syawal kan? Apa khabar amalan puasa 6 'kita'? Sempat habis ke tidak? 6 hari nampak macam sikit aja kan? Tapi ternyata susah nak laksanakan. Rasulullah saw bersabda, "Barangsiapa berpuasa di bulan Ramadhan kemudian menyambungnya dengan (puasa) enam hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama satu tahun." (Hadis riwayat Muslim).

Sebenarnya, bukan kita tak tahu atau tak mahu buat apa yang telah di anjurkan oleh Rasulullah tu, tapi.. (mulalah tu nak beri alasan) Syawal kan 'Bulan Raya' (Ada ke hadis kata sebulan Syawal tu raya?), sana sini orang sibuk jemput makan, open house lah, open opis lah...heii, merata. Tu yang liat payah nak menghabis puasa 6. Pernah sekali Ate tak sempat habis puasa 6, dapat 5 hari jer pasal 'ABC' tercepat dari tarikh sepatutnya, ingatkan serik, ehh...tiap-tiap tahun tang tu jugak Ate buat, iaitu Puasa Saat-saat Akhir. Tahun ni Alhamdulillah habis (walau masih last minutes). Nak salahkan siapa? Salahkan orang yang buat open house? Salahkan 'adat kebiasaan' orang Malaysia yang beraya sampai sebulan? Atau salahkan nafsu dan tekak yang tak tahan godaan tengok makanan yang 'sexy'? 

Nasib baik 2 blogger ni jemput Ate 'makan beraya' pada waktu malam. Kalau tidak... Dia pun 'bersalah' menjadi tertuduh yang mengakibatkan Ate lambat abiz puasa 6. Mana tidaknya, makanan yang mereka hidangkan semuanya menggoda.
Ini Makanan  yang di hidangkan oleh Blogger 'Kakak Comey' dari Damansara.
Tapi yang paling menggoda, dia punya 
Macaroni Goreng yang super duper enak rasanya.
Dan Ate juga tergoda dengan
Sambal Telur Sexy ini.
 Di bawah ini pula makanan yang di hidangkan oleh blogger ke 2.
Seorang blogger directory makanan tersohor.
Bee Hoon 2 jenis, ayam golek dan satu makanan aneh.
Ya, makanan aneh yang mengganggu kedamaian hati Ate.
Rupa parasnya hitam legam, rasanya manis-manis pedas.
Texture dia lembut-lembut, lembek.
First time Ate jumpa makanan ni.
Rupa tak ada, tapi rasanya marvelous. 
Kerana kejakunan Ate membelek-belek dan mencicip-cicip makanan aneh ini, maka Ate telah di tuduh sebagai Orang Johor Murtad, kerana asal makanan ini katanya dari Johor. Namanya sama sekali tak menggambarkan rupanya. Nama glamour makanan aneh di atas adalah Cik Tong Gor (Saudara kepada Goh Chok Tong). Nama sebenar dia Lontong Goreng. Apa yang lebih mengganggu fikiran Ate adalah, makanan tersebut merupakan buatan Ah Poh, adik kepada blogger tersohor itu. Ya, pada malam tersebut Ate benar-benar terpana dengan kebolehan Ah Poh memasak yang selama ini di bayangi oleh kehebatan kakaknya. Tahniah Ah Poh! Menurut Ah Poh, Lontong Goreng ini paling famous di Batu Pahat (dijual pada waktu malam) dan di Kluang (di jual pada waktu sarapan).

Ok lah berbalik kepada topic puasa 6 di bulan Syawal, kepada sesiapa yang tak sempat buat tahun ni, marilah berniat dan berazam untuk melaksanakannya pada tahun hadapan. Selain dari pahala yang besar, puasa 6 hari pada bulan Syawal adalah merupakan pelengkap dan penyempurnaan pahala daripada puasa fardhu Ramadhan kita. Puasa Syawal, Sya'ban dan puasa-puasa sunat yang lain bagaikan solat sunat rawatib, berfungsi sebagai penyempurnaan daripada sebarang kekurangan atau kecacatan amalan fardhu. Pada hari kiamat, perbuatan fardhu akan di sempurnakan dengan perbuatan sunat. Segala amalan yang di kerjakan oleh seseorang hamba untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT pada Ramadhan tidak akan terputus dengan berlalunya bulan Ramadhan yang mulia. Ajaklah ahli keluarga untuk sama-sama melaksanakannya agar ianya menjadi pendorong agar kita lebih bersemangat untuk berlumba-lumba membuat amal kebaikan bersama ahli keluarga kita yang tercinta. 

22 comments:

  1. kwang kwang kwang... (gelak pesen baru)

    ReplyDelete
  2. Salam Ate:
    Ler ingat mrajuk ngan dunia blog...

    Ate, sekurang2nya dapat juga ngabihkan puasa enam, saya baru start ari nie (InshAllah) nikmatnya perut berkeroncong!

    ReplyDelete
  3. Ate...
    Alhamdulillah...
    Kembali sudah Ate ke dunia ingat mengingati...
    Lega rasa....
    Miss U, Ate....

    ReplyDelete
  4. 1st time tengok lontong goreng.serius!

    ReplyDelete
  5. sy asal kluang..separa batu pahat juga psl abah org bp..tp apesal sy x penah nampak lontong goreng nih????

    ReplyDelete
  6. uhuk! rupanya sy takda dlm bloglist ate..:(..


    hehe..gurau jer..sukahati ate lah kan..nk paksa org pulak sy nih..

    ReplyDelete
  7. Pasni raya aji plak.... Selamat Menyambut Hari Raya Korban.

    ReplyDelete
  8. oooo..ini rupanya lontong goreng..barulah tau :D

    ReplyDelete
  9. salam ate.....huhuhu

    wow smua tu mng sexy! syawal dh brakhir T_T

    ReplyDelete
  10. walaupun no ic saya -01-, tapi saya pun tak penah makan lontong goreng
    huhu~

    ReplyDelete
  11. syok nye....makanan macam2 nih...semue leh balun....
    pose 6 :HKL surender awal2 dah...keh..keh..keh...

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah...yun dah abes posa 6 n ganti awal2 dulu...tpkse tangguhkan raya sakan sbb menurut jadual 'cuti' yg jatuh pd pertengahan bulan..huhuhu

    ReplyDelete
  13. Ini adalah kali ke3 dengar pasal lontong goreng tapi tak pernah makan lagi. Sungguh menarik sekali..Selamat kembali berblogging :)

    ReplyDelete
  14. Ate welcome back,dah lama tak bersiaran ye rindu..apa khabar? banyaknya gambar juadah, ni dah last cik ina nengok gambar juadah hari raya lepas ni tak de dah.

    ReplyDelete
  15. hai ate!!! meh kite nak peluk meh!

    ReplyDelete
  16. lontong goreng masakan cik sal memang torbhaekk...!
    padahal baru 1st time masak dgn tutorial on fon dgn cik ayu, hohoho

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Ate...

    semoga Ate sihat....Wahhh....bnyaknya makanan...!!!!pertama kali tgk lontong goreng...

    ReplyDelete